December: van stressvol naar sfeervol

December: van stressvol naar sfeervol

De twee gezichten van december

Veel mensen kijken uit naar december: de feestelijke sfeer, vrienden en familie die samenkomen voor de feestdagen, of gewoon voor quality time met elkaar. Je hebt een aantal vrije dagen en lekker eten en drinken staan centraal. 

Die fijne kant van december heeft een tegenhanger: op het werk moeten projecten worden afgerond, de budgetten voor het volgende jaar worden veiliggesteld, de laatste kerstinkopen worden gedaan om het thuisfront tevreden te houden. Al die hoge verwachtingen kunnen spanning met zich meebrengen. Hoe bied je de stress het hoofd en zorg je voor een goede sfeer? 

Kleuren maken het verschil

Het begint met een goede voorbereiding. Zorg dat je de inkopen voor de feestdagen op tijd binnen hebt, en dat het huis er klaar voor is – zo ga je met een opgeruimd gevoel de eindejaarstaken aan. En die voorbereiding hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Plan enkele vrije uurtjes tijdens die ene koopavond, maak een lijst van de dingen die nodig zijn en laat de impulsieve inkopen achterwege. Met de juiste decoraties geef je je woning nu in een handomdraai een warme december sfeer. De kleuren die centraal stonden dit jaar waren Heart wood, goud en donkergroen. Dezelfde kleuren kun je heel goed omtoveren tot een winters decor. Heart wood is van zichzelf al een warme kleur, die door gebruik van kaarsen of hulst en dennenappels perfect geaccentueerd wordt. Donkergroen en goud combineren fantastisch met de feestdagen – alsof ze zich het hele jaar verheugd hebben op deze tijd, om nu ècht goed tot hun recht te komen. 

Licht en reflectie

Nu de donkerste dagen zijn aangebroken brengen we het licht naar binnen: met kleine lichtjes in de kerstboom, kaarsen op tafel, gedimd licht en – het ultieme sfeerlicht – vuur in de open haard. Warme kleuren zoals donkergroen en koningsblauw complementeren het licht, en een extra sfeervol effect wordt bereikt door reflectie: het licht weerkaatst in kerstballen en in goud- of zilverkleurige decoraties zoals borden en kandelaars, waardoor oneindig veel kleine lichtbronnen ontstaan. Omring jezelf met zoveel mogelijk glinsteringen.

Aandacht voor detail, en elkaar

Kleuren en licht komen ook terug op de kersttafel – met een feestelijk tafelkleed en mooi gepresenteerde waxinelichtjes of juist rechte kaarsen kom je al een heel eind. Knip de langste takken van de kerstboom en leg ze op een mooie schaal met wat kerstballen. Servetten van stof geven een luxe gevoel terwijl ze ook nog eens voor afvalvermindering zorgen. Zorg voor attente menukaartjes. Leg op ieder bord een Christmas cracker: kleine moeite en een instant gangmaker. Aandacht voor detail is belangrijk, maar overdrijf niet: uiteindelijk gaat het erom dat je tijd overhoudt voor de mensen om je heen en tijdens het kerstdiner ook echt aanwezig kunt zijn zonder heen en weer te rennen. Onze laatste tip: blijf lachen - zowel glimmend als schaterend - en je zult zien, het wordt een fantastische tijd.

Wj wensen je een sfeervolle en stressvrije maand vol warmte en gezelligheid!

Posted on 2018-12-12 Inspiratie 0 230

ReagerenReageren

Archief inspiratie artikelen

Categorieën inspiratie

Laatste reacties

Inspiratie zoeken

Vorige